lauantai 24. toukokuuta 2014

Ensitarkastelussa Warhammer 40.000:n 7. laitos

Siinä se nyt sitten on
Tänään on Warhammer 40.000:n 7. laitoksen julkaisupäivä ja hetihän se sääntökirja oli tottakai saatava. Kuten varmasti GW:n sivuilta olette jo huomanneet, niin tämä ns. sääntökirja on itseasiassa kolmen kirjan boxi, joka on aivan mahtavaa. Vaikka tiiliskivi onkin aina miehekäs asia, niin on tämän boxin käytännöllisyys on vain jotain niin paljon parempaa. Käydään nämä kolme kirjaa nyt pikaisena esikatseluna läpi.

A Galaxy of War

A Galaxy of War sisältää oikeastaan pelkästään kuvia figuureista toisensa perään näyttävässä muodossa. Jos kaveri harkitsee nelkkarin aloittamista, niin tämä on ehdottomasti se kirja, joka hänelle kannattaa ensimmäisenä lyödä käteen, että katseleppa siitä mikä näyttäisi mielenkiintoisimmalta.

Herkullista
Dark Millennium

Dark Millennium sisältää sitä 'parasta pornoa' eli taidekuvia ja taustatarinaa. Tähän pitää syventyä myöhemmin tarkemmin.

Oli kuinka ylivarovainen huhujen suhteen tahansa, niin eiköhän tuossa ole tulevan örkkikirjan kansikuva
On referenssikuvaa, on nippelitietoo
The Rules

The Rules a.k.a. itse säännöt. Alustavat lukaisut hoidettu ja vaikka olenkin kovasti vihannut tätä huhuissa käytettyä termiä, niin kyllä kyseessä näyttäisi enemmänkin olevan päivitys versioon 6.5, kuin todellinen isompi uudistus, vaikka viime aikoina muuta ovatkin huhut väittäneet. Tämä ei kuitenkaan ole huono asia, sillä selkeitä parannuksia on havaittavissa. En ota kantaa velloviin itkupotkuraivareihin miten tuo on edelleen parempi kuin tuo vaikkei olekaan paitsi että vaarinhousut, mutta monta epäselvyyttä on ainakin selkeästi korjattu säännöissä ja tulkinnanvaraisuutta saatu karsittua. Kieltämättä vähän kuin rajumpi FAQ olisi pastettu vanhoihin sääntöihin. Joitain sääntöjä on tiputettu poiskin, mutta isoin muutos varsinaisissa säännöissä on tottakai Psychic Phasen lisääminen vuorojen sekaan. Muutoin ei mitään hirveän rajua, paitsi tietysti armeijan kokoamisen osiossa. Näitähän on jo paljon paljasteltu White Dwarfin sivuilla ennakkoon, mutta hieman oudosti päällimmäinen ajatukseni tätä lukiessa ensimmäistä kertaa oli, että "ymmärtäisinkö näitä ohjeita, jollen olisi pelannut aikaisemmin?" Jotenkin tuli sekava olo, mutta ehkä se johtuu vain kiireestä.



Ainoa täysin puskista tullut asia oli, että aikalailla kaikille GW:n omille maastoille on nyt myös omat säännöt. Jännästi myös muutamille sellaisille, joita ei edes tällä hetkellä myydä, kuten yllä olevassa kuvassa näkyvät. Käsite Area Terrain on myös kadonnut, mutta käytännössä se on edelleen mukana näiden valmismaastojen muodossa esitettynä. Vähämielinen trolli kiljuu tässä vaiheessa, että GW:n rahastusta ja petosta ja ties mitä, mutta älykkäämpi vaivautuu lukemaan varsinaiset säännöt ja toteaa, että siellä sanotaan jotta jaa jos sulla on tällänen itsetehty metsä, niin käytäppä vaikka tuon meidän valmismetsän sääntöjä tai käytä vaikka järkeä. Suosikkini on kuitenkin ehdottomasti tuo 'crashannut aquila', sillä sen raunioista on mahdollista vaikka vahingossa löytää peliin uusi objective. Kyllä luit oikein. Tässä onkin taas täydellinen tilaisuus jollekulle itseään ei-kasuaaliksi tituleeraavalle käyttää tätä tekosyynä olla pelaamatta vastaisuudessakaan muita kuin mielikuvituspelejä.

Objectiveista puheenollen erilaisia skenaarioita on tällä kertaa kaksi kuuden skenun listaa. Toinen lista on samanlainen kuin ennenkin ja toisessa hyödynnetään uusia ns. Tactical Objectiveja eli pelaajien tehtävät vaihtuvat pelin edetessä heidän suorittaessa niitä tyyliin "käy keräämässä piste kohteesta kolme" ja tämän suoritettuaan pelaaja saa taas uuden tehtävän. Kauheasti vaihtelua erilaisissa tehtävissä ei ole, mutta tämä uusi pelimuoto vaikuttaa silti aika hauskalta. Noh sitä testataan siis vielä tänään käytännössä.


Sääntöjen suhteenkin vaikuttaa siis ihan lupaavalta, mutta joka tapauksessa tälle itse julkaisulle on pakko antaa peukkua ylöspäin. Kuten jo totesinkin, niin boxi on ratkaisuna nerokas, materiaali on laadukasta, jälki kaunista ja säännöt esitetty fiksusti. Esimerkkinä sääntökirjan tapa laittaa sivulle välillä pieni lunttilappu tyyliin, että tuo asiaan liittyvä fearless-sääntö muuten toimi tällä tapaa sen sijaan, että vain todettaisiin "katso sivulta 385." Nopeuttanee asioiden tarkistamista. Ei tässä sitä aloitusboxien kuuluisaa "minisääntistä" osaa niin kipeästi kaivatakaan, kun tiiliskivikin on nykyään näin järkevä.

Mutta se alkufiilistelyistä ja nyt valmistelemaan ensimmäisiä testipelejä.

2 kommenttia:

  1. Hieno homma. Pitää itsekin tuo kolmen opuksen setti hommata. Psyykkinen vuorohan on aiheuttanut melkoisen paskamyrskyn foorumeilla, samoin kuin vehiclet, joita on lukemani perusteella liian vaikea ja liian helppoa tuhota. Ällistyttävää kyllä suurimmat ruikuttajat foorumeilla ovat tuttuja valittajia, joiden kommenteista paistaa selkeimmin läpi, ettei peliä koskaan pöydällä asti pelata.

    Kolmen kirjan setti on minusta erittäin järkevä ratkaisu. Hankintaan.

    -Tatu

    VastaaPoista
  2. Joo foorumit tuovat aina tehokkaasti harrastuksen parhaat ja pahimmat puolet esiin. Onhan noissa uusissa säännöissä kaikkea outoa, mutta tuskinpa itse joutuu niistä mitään stressaamaan. Kaveripeleissä ei ongelmia synny ja joskus on ihan hauska kotonakin rikkoa asioita mahdollisimman paljon ihan vaan läpällä. Turnauksissa taas rajautunee outoudet pois, joten tuskin ongelmaa sielläkään. Warhammer Worldkin näytti sallivan omissa turnauksissaan vain Battle Forged -armeijat esim.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...