torstai 4. joulukuuta 2014

X-Wing ostajan opas - osa 1: Mitä rennon herrasmiehen tulee tietää


Ajattelin aloittaa pienen artikkelisarjan, jonka tarkoituksena on tarjota apua erityisesti X-Wing -pelin juuri aloittaneille tai aloitusta kuumeisesti harkitseville. Alussa lisäosien määrä tuntuu viisinkertaiselta todellisuuteen verrattuna ja omaan pelityyliin sopivia avaruusaluksia ei voi alkaa edes arvailla. Aion tässä osto-oppaassa siis keskittyä nimenomaan käymään läpi asioita, joita kutakin alusta valitessa on hyvä tietää etukäteen. Ei siis mitään taktisia kikkailuja tai listojen viimeisen pisteen hienosäätöä vaan paljon perustavanlaatuisempaa asiaa.

Aivan aluksi liikkeelle pääsee vaikka selaamalla pelin kotisivuja, mutta ennemmin tai myöhemmin herää liuta kysymyksiä, kun tahtoisi päästä jo peliin kiinni. Alkajaisiksi on hyvä tietää, että pelin peruspistekoko on 100 pistettä. Tämä tarkoittaa käytännössä 2-8 avaruusalusta, joskin yleisin määrä on 3-4. Tämä tarkoittaa, että periaatteessa noin 45 euron sijoituksellakin olet jo kiinni ns. täysikokoisessa listassa. Suosittelen kuitenkin aloitukseen noin 100 euron panosta, jos säästöt vain antavat myöden.

Yksi hyvä tapa hankintojen suunnitteluun on pyöritellä netistä ja sovelluskaupoista löytyviä listantekosovelluksia. Esimerkkeinä Squadron Builder ja (Yet Another) X-Wing Miniatures Squad Builder, jotka lienevät suosituimmat. Luonnollisesti helpottaa, kun on jo muutama peli alla tässä vaiheessa, mutta voit silti katsella hieman alusten pistehintoja, niin tiedät saatko kaikkia suosikkejasi edes mahtumaan tuohon maagiseen sataan pisteeseen.

Mennään sitten ensimmäiseen tärkeään hankintaan ja tämän postauksen varsinaiseen aiheeseen: Core Set eli tuttavallisemmin aloituslaatikko.


Aloituslaatikko on tottakai ilmeinen tapa laittaa harrastus käyntiin. Se tarjoaa sinulle ensimmäiset alukset ja kaiken tarpeellisen pelin pelaamiseen. Aluksista saa pyöreästi 30 pistettä molemmille osapuolille eli täysimittaiseen peliin tarvitaan vielä muutama alus lisää, mutta älä huoli näillä saat jo hyvän tuntuman peliin ja pääset näkemään onko X-Wing Miniatures Game sinun juttusi. Jos siis haluat aloittaa varovasti ja kavereillakaan ei ole peliä kokoiltavaksi, niin hanki rohkeasti yksi aloituslaatikko. Et tule pettymään ja vaikka olisit niin outo, että pettyisitkin, niin saat paketin varmasti halutessasi myytyä eteenpäin.

Teoriassa, jos et missään nimessä halua aloituslaatikkoa hankkia, niin pystyy lähes kaikki sen tarvikkeet hankkimaan erikseenkin, mutta joudut siis joka tapauksessa silloin elämään jonkun pelikaverin setin siivellä. En kuitenkaan suosittele sitä vaan päinvastoin sanoisinkin, että hanki samantien kaksi! Varsinkin, jos olet peliä jo kokeillut ja todennut sen mieluisaksi, niin kaksi "corea" on erittäin hyvä pohja kokoelmallesi.

Mitä hyötyä on kahdesta aloituslaatikosta? Käydäänpä sälät pääpiirteittäin läpi.
Yhdessä laatikossa tulee kolme hyökkäysnoppaa ja kolme puolustusnoppaa. Näillä pärjää, mutta on miellyttävämpää pelata tuplasetillä, sillä neljän nopan heitot ovat arkipäivää ja tosiaan isommatkin kouralliset mahdollisia. Ainakaan nykyisillä säännöillä ei pitäisi tulla tilannetta, jossa kaipaisit yli kuutta noppaa, joten kaksi settiä noppia on käytännöllinen määrä.

Aloituslaatikossa tulee myös korttipakka, jota kutsutaan Damage Deckiksi, josta siis kiskotaan aluksille vahinkoa ja onnettomuuksia, kun ne ottavat osumaa. Sääntöjen puolesta pakkoja tarvitaan yksi per pelaaja (Yhdellä yhteisellä pakallakin pystyy pelaamaan tarvittaessa), mutta toinen pakka varmuuden vuoksi figusalkun sivutaskuun ei ole silti ollenkaan huono idea. Joku unohtaa pakkansa kuitenkin kotiin tai ehkä vastukselta tosiaan puuttuu vielä oma aloituslaatikko kokonaan. Hiukankin isompi peliporukka halunnee pelata useampaa peliä samanaikaisesti ja viimeistään tässä vaiheessa on hyvä, että edes jokaiseen peliin löytyy oma pakkansa. Jos vieläkään ei perustelut riitä, niin ainahan ylimääräisen pakan voi myydä vaikka sille siipeilijälle.



Lyhyellä matikalla kaksi aloituslaatikkoa tarjoilee sinulle kaksi X-Wingiä ja neljä Tie Fighteria, joka on hyvä pohja molemmille ryhmittymille. Pidä molemmat puoliskot tai jaa kaverin kanssa. Tämän jälkeen tarvitset enää 1-2 alusta lisää, niin ensimmäinen täysikokoinen listasi on kasassa.




Lopuksi aloituslaatikko tarjoaa aikamoisen läjän pahvisälää erilaisten mittojen ja pelimerkkien muodossa. Nämä ovat tottakai välttämättömiä pelaamiseen, mutta pakko myöntää, että tuplasetille ei ole juuri muuta perustetta eteenpäin myymisen lisäksi kuin säästää ne varaosiksi tulevaisuutta varten. Mitat kun ovat pahvisia, niin ne toki kuluvat käytössä ja veteraaneilla näkee aina välillä kovastikin kärsineitä apuvälineitä. Toisaalta, jos tulet pelaamaan näin paljon, niin todennäköisesti vaihdat muutenkin mitat netistä saataviin muovisiin vastineisiinsa, mutta se aihe ei enää kuulu tähän artikkeliin.

Sama tiivistettynä: Tarvitset yhdet pelivälineet, mutta haluat kahdet nopat ja nipun edullisia aluksia.

Valitsenko kapinalliset vai keisarilliset?

Miniatyyripeleihin koukuttuneet ihmiset ovat tottuneet kysymään itseltään: "Minkä armeijan valitsen?" X-Wingin tapauksessa vaihtoehtoja on normaalia vähemmän, mutta jo kaksikin ryhmittymää voi joskus tuottaa päänvaivaa. Kaikkiin miniatyyripeleihin pätee sama vastaus: "Valitse armeija, joka on mielestäsi kaikista tyylikkäin." X-Wingissä tämä on vielä helpompaa sillä varsinaista pelillistä epätasapainoa ei ryhmien välillä ole. Tiedät kyllä jo sisimmässäsi haluatko päästellä Tie Fighter-ääniä vai tuhota Kuolontähden.

Tähän peliin pätee kuitenkin myös seuraava ominaisuus:

Älä petä itseäsi. Päädyt haluamaan kortteja molemmilta puolilta kuitenkin. Totuus on, että monissa keisarillisissa aluksissa on erittäin käytännöllisiä päivityskortteja, jotka sopivat myös kapinallisaluksiin ja päinvastoin. Tietyt lisäalukset siis saattavat avustaa molempiakin ryhmittymiä ja täten sortuminen myös pieneen laivastoon sitä 'kakkosfactionia' voi säästää sinut ahdistavalta päänsäryltä. Toki netistä löytyy myös kauppiaita, joilta saa irtokortteja, jos se on enemmän makuusi. Itsekin päädyin aloittaessani valitsemaan kapinalliset pääkohteekseni, mutta aloitin myös pienen joukon keisarillisia, koska tämä tuo myös mukavaa vaihtelua. Varsinkin jos Rebels vs. Rebels ja Imperial vs. Imperial -matsit eivät ole juttusi, niin sinun kannattaa hankkia suosiolla edes hieman molempia puoliskoja.

Entäs ne konnat?

Vielä tällä hetkellähän ryhmittymiä on tarjolla vain kaksi, mutta kolmas lienee realistisesti täällä joskus ensi vuoden alussa. Scum & Villainy tulee heittämään hieman kierrepalloa tähänkin yhtälöön, sillä esimerkiksi, jos olet jo päättänyt lähteä ainoastaan konnien kelkkaan, niin kaksi Core Settiä ei välttämättä ole enää aivan yhtä loistava valinta. Yksi Core ja noppasetti sen kaveriksi voikin olla parempi ratkaisu. Palatkaamme aiheeseen tarkemmin, kun roistot ovat oikeasti täällä.

Saatavuudesta

X-Wing Miniatures Game on hyvä peli. Se on paljon parempi peli kuin kukaan ikinä osaa odottaa. Tästä seuraa se, että kysyntä ylittää myynnin ja järjestäen jokainen alus on jossain vaiheessa loppu kaikkialta joskus pitkiäkin aikoja. Tämä aiheuttaa tietysti turhaa paniikkia ja hintapiikkejä eBayssä. Älä huoli, sillä uusintapainoksia tulee jatkuvasti. Tämä siis pahimmillaankin tarkoittaa vain sitä, että jos väärään aikaan keksit haluavasi jonkun tietyn aluksen, niin saatat joutua odottamaan muutaman kuukauden. Vihje: Jos haluat Millennium Falconin ja näet sen kaupassa; älä jää harkitsemaan. Pelin poikkeuksellinen saatavuus voikin hämmentää suuresti vaikkapa warhammerien parista saapuvaa pelaajaa.

Yksi kohtalaisen hyvä tapa seurata saatavuutta on mennä FFG:n Upcoming products and reprints -sivulle ja valita keskimmäisestä valikosta "miniatures", jolloin näet missä kohtaa tuotantokiertoa kaipaamasi alus on. Tämä antaa edes suuripiirteisen käsityksen siitä, kannattaako alkaa pidättää hengitystään odotellessa. Vihje: Ne myöhästyvät tästä aikataulusta aina.

Tähän on kuitenkin toivottavasti tulossa parannus FFG:n tuoreiden fuusiouutisen myötä, jonka pitäisi tarkoittaa sitä, että toimitus parantuu ja tuotantomäärät kasvavat. Pitäisi. Toivottavasti.

Aiheen pohjustus oli nyt näiltä osin tässä. Oppaan seuraavissa osissa tutustumme pelin lisäosiin eli tarjolla oleviin aluksiin.

Keksitkö lisättävää? Eri mieltä? Muuta kommenttia? Anna tulla vain, niin raapustetaan ylös, jotta saadaan mahdollisimman kattava apulainen tästä oppaasta aikaiseksi. Tiedän, että itse peliä voisi ensin avata enemmän, mutta jätän sen vielä tässä vaiheessa muiden sivustojen tehtäväksi.

5 kommenttia:

  1. Suunnitelmani oli julkaista oppaan ensimmäinen osa jo heti tiistaina, mutta opiskelukiireiden vuoksi en ehtinyt viimeistellä sitä ajoissa kuntoon ja tuossa puolivälissä viikkoa revin koko tekstin kappaleiksi ja kirjoitin parin päivän aikana koko homman uudestaan. Noh viimeinkin ensimmäinen julkaisukelpoinen versio on täällä :D

    VastaaPoista
  2. Hyvin kirjoitettu ja olen huojentunut kun ei tarvitse Kanttiiniakatemian puolella nyt paneutua tähän aspektiin! Kokemuksesta voin sanoa, että mitään auto-win listaa ei olekaan. Pelin tasapainosta kertoo ehkä jotain myös se, että sama henkilö on voittanut FFG Worldsin X-Wing turnaukset kahtena peräkkäisenä vuonna. Molemmilla kerroilla turnauksissa on ollut 200-300 pelaajaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos ja oikeassa olet. Nettilistan kopioimalla saa äkkiä turpiinsa, kun lentotaito ja se location, location, location on kaikki kaikessa.

      Poista
  3. Jos pelailee kaverien kanssa tai muuten casual-tapaamisissa, voi kortteja tulostella itsekin. (Vaikka loppujen lopuksi aluksia tulee kuitenkin hankkineeksi niin että melkein kaikki tulee omistamaan. Ja sainkin sittemmin vaihdossa TIE Fighter ja X-Wing laajennoksien kortit.)

    Kun havaitsin, että core set maksoi loppujen lopuksi vain 18.75eur, pinkaisin jouluaattona 2013 hakemaan toisen kappaleen, enkä ole katunut. Sen jälkeen ostelin pareittain, eli jokin alus ja vastaava (joko toiminnaltaan tai pistearvoltaan) toiselle puolelle. Näin tulivat Y-Wing ja TIE Advanced (kukapa ei Vaderia haluaisi), B-Wing ja TIE Bomber, sitten Millennium Falcon ja Imperial Aces (2 Interceptoria), ja viimeisimpinä Rebel Aces, Z95, TIE Phantom ja TIE Defender (joita ei vielä kaikkia kokeiltu).

    Tämän hetken suositukseni on 2x Core + Imperial Aces + Rebel Aces. Tai oikeastaa yksi core, pelin soveltuvuuden testaus ja sitten nuo muut. Muissa paketeissa on toki hyviä pilotteja ja päivityskortteja (upgrades), mutta ne voi tulostaa jos haluaa kokeilla. Kun on vähän aikaa harjoitellut lentämistä X-Wingeillä ja TIE Fightereilla, voi sitten lisätä muita aluksia ja saa tietää millä tavalla itse haluaa lennellä. Siinä on sitten perusta päättää mitä aluksia haluaa seuraavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juh tottakai oma peliporukka aina vaikuttaa siihen, että millä tyylillä pelaillaan. Proxyttämällä kortteja on tottakai helppo testata yhdistelmiä, ettei tule turhaan ostaneeksi sikaa säkissä myöhemmin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...