lauantai 2. elokuuta 2014

Pohjusteltava X-Wing Miniatures Game


Aiemmin jo jossain blogikirjassa mainitsin, että X-Wing Miniatures Game on leviämässä Porissa hurjaa vauhtia. Uusia pelaajia saa tartunnan viikottain eikä rokotuksista tunnu olevan apua. Tartunnan tuntuvat saavan yhtälailla Star Wars-fanipojat, kuin perinteiset figu- ja lautapelaajatkin. Harvoja tautia hillinneitä seikkoja on tuntunut olevan pelin hieman huono varastotilanne kesän aikana, mutta tämäkin on ollut nimenomaan vain pieni hidaste.

Omatkin pelit jääneet himoittua vähemmälle samasta syystä, mutta viimeisen kuukauden aikana olen saanut keräiltyä itselleni pienet lentueet pelin molempia puoliskoja, joten nyt voi pikkuhiljaa alkaa pelaamaan kunnolla. Pelejä ollessa vyössä vasta kuitenkin sen verran vähän, ei tunnu mielekkäältä alkaa pelistä paasaamaan sen syvällisempiä, joten ajattelin aluksi tehdä vain pienen esittelyn.

Tuoreimpia aluksia

X-Wing on siis laadukkaista lautapeleistään tunnetun Fantasy Flight Gamesin miniatyyristrategiapeli. Heti kärkeen todettakoon se hyvin oleellinen ero useimpiin figupeleihin, kuten warhammereihin, että X-wingin alukset myydään valmiiksi maalattuina. Tämä madaltaa usein kynnystä hypätä peliin mukaan, koska maalausprojektit eivät lisäänny tai ei haittaa, vaikka suti ei kädessä pysyisi ylipäätään. Mikään ei tietenkään silti estä maalausintoilijaa kustomoimasta omia aluksiaan kokonaan uusilla väriteemoilla. Pelaamaan pääsee siis hyvällä omallatunnolla kerrankin suoraan paketista, mikä on figupelaajalle ihan rentouttavaa vaihtelua. Valmiiksi maalatut figut ovat joskus hieman kömpelöitä tai jopa noloja, mutta ainakin omasta mielestäni X-wingin alukset menevät täydestä. Maalausjälki on kokoluokkaansa nähden riittävän kaunista ja tarkkaa.

X-Wingin säännöt ovat selkeät ja varsin intuitiiviset. Pelaamaan oppii siis nopeasti, mutta mestariksi tulemiseen vaaditaan vähän muutakin, kuin Voimalla fiilistelyä. Pelien suola tuntuvatkin olevan nimenomaan taktikointi ja navigointi, sillä vanha kuuluisa hokema "Location, location, location.." on tässä avaruustaistelussa kaikki kaikessa. Alusten kanssa lentäminen ja kieppuminen onkin sen verran viihdyttävää, että välillä pitää muistuttaa itselleen, että vihollistakin piti vetää turpaan jossain välissä. En paneudu sääntöihin sen enempää tässä, mutta niihin voitte halutessanne tutustua tämän oivan FFG:n tutoriaalivideon avulla.Mitä tässä nyt on jo ehtinyt heräämään testipeleistä X-Wingin hyviä puolia hehkutettavaksi:

1. Star Wars
2. Erittäin hyvä pelimekaniikka
3. Tasapainoiset 'armeijat' ja alukset
4. Turnauskokoisen listan saat helposti 30-60 euron panostuksella
5. Aloituslaatikon alukset käyttistä itseasiassa turnausten finaalipöydissä saakka
6. Star Wars
7. Tyylivalinnoillakaan ei heti tule ammuttua itseään jalkaan
8. Sopii sekä fiilistelyyn, että ankaraan turnauspelaamiseen
9. Figupeli, joka ei lisää maalattavien projektien määrää (Ellet erikseen halua)
10. Star Wars

Peli siis koukuttaa helposti, sillä se tarjoaa lisenssintäydeltä herkkuja fiilisteltäväksi, mutta sen lisäksi kyseessä on todellakin myös aidosti hyvä ja toimiva peli, jotka taas ovat seikkoja, jotka tuovat pelin pariin myös muitakin kuin Star Wars-fanipoikia. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, jollet ole vielä peliin törmännyt.

Tämä oli siis pieni pohjustus X-Wing Miniatures Gamen maailmaan ja toivottavasti jatkossa pääsen paneutumaan aiheeseen syvemminkin.

3 kommenttia:

 1. Uuu eiköhän tämä mene itselläkin sinne "must have" listalle. Pitää nyt johonkin väliin koittaa katsella mistä saisi setin kasaan. Riittääkö tuo perus X-Wing setti sitten 2 pelaajan pelaamiseen (aluksi)? Ei kuitenkaan heti viitsisi laittaa 100€ palamaan heti kättelyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässähän tuntee itsensä talousneuvojaksi. Hmmmm no sanotaan, että satasen se melkein vaatisi, että saa kunnon setin pöydälle, MUTTA kun puhutaan kahden hengen pelistä nimenomaan, niin sanoisin, että se 50e per naama voisi olla aika kiva sijoitus.

   Core setillä pääsee toki alkuun ja harjoittelemaan ja kokeilemaan miltä se mene tuntuu, mutta ajattelisin, että varsinkin Rebeleillä se alkaa tuntua kurjalta aika nopeasti, kun on vain yksi alus. Uskoisin siis, että paljon tekisi jo se, jos aloittaisi kahdella corella (mikä on yksi yleisimpiä nettisuosituksia) tai yhdellä corella ja molemmille puoliskoille edes yksikin lisäalus.

   Tänään tosiaan oltiin pitämässä demopelejä Porin Pelikaupassa ja käytimme vain pelkän yhden core setin aluksia, niin kivaahan se oli ja homman makuun pääsi hyvin. Että onnistuu se niinkin, mutta jos suinkaan mahdollista muutama kymppi laittaa alussa lisää, niin se voisi olla huomattavasti antoisampaa.

   Poista
  2. Kaksi core settiä on tosiaan hyvä alkusijoitus. Alusten lisäksi saa myös tarvittavan määrän noppia kasaan ja varamittatikut. Ja mikä parasta, on valmis demokalusto uusien pelaajien koukuttamiseen :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...