perjantai 15. huhtikuuta 2016

Arvostelussa Exploding Kittens


Räjähtävät kissanpennut
Kuten aiemmin mainitsinkin, niin sain Alphageek:lta arvostelukappaleen Exploding Kittens pelistä, jonka taiteesta monet varmasti tunnistavat The Oatmealin. Peli aloitti matkansa ennätyksellisellä menestyksellä Kickstartterissa noin vuosi sitten. Loppuvuodesta pelin tukijat saivat omansa ja nyt peli on jo jonkin aikaa ollut myynnissä maailmalla. Suhteellisen tuoreesta pelistä on siis kysymys. Exploding Kittens on kevyt ja humoristinen peli internetin asukkaille käsitellen täten kissoja, räjähdyksiä, lasersäteitä ja vuohia.


Ensivaikutelmat
Laatikon avatessa ensimmäisenä käteen osuu lappu jossa todetaan, että älä nyt vaan lue näitä sääntöjä, sillä lukeminen on surkein tapa oppia (okei) ja käskee sen sijaan menemään osoitteeseen www.explodingkittens.com/how. Näinhän oli tietysti pakko tehdä ja niin otin ensimmäiset askeleeni räjähtävien kattien maassa paperilapun yllyttämänä. Opetusvideot olivat tosiaan toimivat, vaikka tottakai seuraavaksi kertasin sääntölehtisen läpi varmuuden vuoksi. Säännöt sai siis hetkessä haltuun ja ensimmäiset hihitykset nautittiin tottakai jo paljon ennen ensimmäistä peliä kortteja selaillessa.

Pelaaminen
Peli on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen, kuten hyvän "partypelin" kuuluu ollakin. Pakassa on räjähdyskortteja yksi vähemmän kuin pelaajia ja vuorollaan kukin pelaaja pelaa kädestään haluamansa määrän kortteja ja lopuksi hän nostaa pakan päällimmäisen kortin ja vuoro siirtyy seuraavalle. PAITSI, jos hän nostaa yhden räjähdyskorteista jolloin pelaaja luonnollisesti räjähtää pois pelistä naurunremakan saattelemana. PAITSI, jos hänellä sattuikin olemaan sopiva kortti räjähdyksen estämiseen ja nyt tuleekin pelin herkullisin vaihe, sillä tuo pommin välttänyt pelaaja saa nyt sujauttaa räjähteen mihin tahansa väliin pakassa muiden näkemättä. Seuraavat vuorot muuttuivat juuri paljon stressaavammiksi. PAITSI, jos pelaajilla sattuu olemaan sopivia kortteja, joilla välttyä nostamasta korttia laisinkaan tai omaa jonkun muun kätevän tavan käsitellä pakkaa ja näin pysytellä hengissä. Voittaja on luonnollisesti viimeinen elossa oleva pelaaja.

Exploding Kittens - NSFW Deck
Pelistä on olemassa myös musta "NSFW Deck"-versio, joka lupaa vuohien sijaan näköjään tissivelhoja. Pääsin ohimennen tutustumaan myös tähän versioon ja täytyy sanoa, että rajummista lupauksista huolimatta pidän melkein kokonaisuutena tavallista versiota parempana. NSFW-pakka tarjoaa kyllä joitakin täysosumia, kuten kissan leikkimässä alienia puskemalla itsensä ihmisen rintakehästä läpi. Suurin osa on kuitenkin hieman tylsiä eikä niitä voi oikein suositella edes mauttomammasta huumorista pitäville, koska ne ovat enemmänkin tasoa "läski kissa bikineissä." Tai ehken vain tylsänä akateemikkona tunnista tätä edes alapäähuumoriksi?

Ota molemmat?
Kahden version fyysinen ero on kuitenkin pelkästään korttien kuvituksessa ja nimissä. Säännöt ja kortit ovat muutoin molemmissa versioissa täysin samanlaiset, joten pelimekaniikan kannalta ei ole merkitystä kumman omistat. Yksi oleellinen hyöty mustasta laatikosta kuitenkin on ja se on se, että kaksi laatikkoa yhdistämällä (ja miksi ostaisit kaksi punaista, kun voit saada erilaiset setit) pelin viiden hengen maksimikoko kasvaa yhdeksään. Tällöin pommeja on pakassa jo kahdeksan ja se alkaa todella tuntua jännityksessä. Jos peli-illoissasi ei 2-5 hengen peli riitä mihinkään, niin hanki siis samantien molemmat.

Tuomio
Kevyttä todennäköisyyslaskentaa lukuunottamatta peli ei välttämättä tarjoa HC-lautapelaajalle paljoa. Se ei kuitenkaan ole selvästikään edes tarkoituksena, vaan kyse on hauskanpidosta ystävien kanssa, johon pääsee nikottelematta mukaan myös vähemmän pöytäpelejä pelaavat kaverit. Exploding Kittens täyttääkin kaikki hyvän partypelin ominaisuudet. Se on humoristinen, kevyt, nopea opettaa, nopea oppia, nopea pelata ja aiheuttaa eeppisiä hetkiä ja niistä seuraavia vakavia hajoamisia. Peliä on siis helppo suositella suurimmalle kohderyhmälleen eli partypelejä kaipaaville.

Pelikokemus muistuttaa itseasiassa entistä julmempaa Uno-peliä, jossa isomman korttinipun sijaan rangaistuksena on kuolema. Ehkä se kuuluisa HC-pelaaja voisikin viedä Exploding Kittensin mukanaan suvun peli-iltaan ja tarjota sitä helpoksi porttihuumeeksi pois ainaisista samoista perhepeleistä. Perhesuhteet varmasti rakoilevat molemmissa aivan yhtä tehokkaasti, paitsi että räjähtänyt pelaaja saa edes tilaisuuden hengähtää välillä ja hakea vaikka lasiinsa jotain väkevämpää.

Jostain pitää kuitenkin aina valittaakin, joten huomautampahan vaan, että jos laatikon kannessa lukee sääntöjen opetteluun menevän kaksi minuuttia, niin miksi sitten opetusvideo on neljä minuuttia pitkä? HA!Lopuksi vielä kerran kiitos ja hatunnosto Alphageekille tästä tarjotusta tilaisuudesta paneutua Exploding Kittens peliin, joka muuten näyttää tätä kirjoitettaessa olevan heillä parhaillaan tarjouksessa.

www.alphageek.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...