torstai 23. helmikuuta 2012

The Doom of Mymeara selailussa


Nostetaampa tämä Forge Worldin tuotos taas esiin, kun se on jo hyvän aikaa lukemistossa ollut. Sain omani tosiaan heti ensimmäisestä painoksesta alkuvuodesta. Vaikka Imperial Armour 11: The Doom of Mymeara onkin pullollaan eeppistä taustatarinaa ja todella herkullisia suippokorvia, niin ikävä kyllä hallitseva teema on niinkin häiritsevä asia kuin kirjoitusvirheet. Vaikka PDF erilaisista korjauksista julkaistiinkin ennätyksellisen nopeasti, on se silti todella harmillista mitä kaikkea on päässyt oikolukijoiden ohitse.
Sivuutan normaalisti kirotusvirheet olankohautuksella, koska yleensä moisia eksyy teoksiin niin vähän, ettei niihin ehdi edes pysähtyä. Tässä teoksessa niitä vain on vähän runsaammin. Sääntöihinkin on jäänyt muutama aika hulppea aukko esimerkiksi Eldar Corsairien armeijalistasta on unohtunut kokonainen yksikkö pois kyydistä eli Rangerit. Nettipäivityksessä nämä on toki nolostellen lisätty mukaan, mutta vähemmästäkin laatuun tuskastuu. Eräs yksikkö taas osaa sulloa selkäänsä kaksi hyppyreppua kerralla, mutta varustelistasta löytyvän Webway Portaalin käytön on koko armeija unohtanut. (Tämäkin korjattu, mutta...) Myös ihan perinteisiä kirjoitusvihreitä taustatarinasta löytyy häiritsevän paljon ja ihmettelimpä erästäkin numeroitua kaaviota pitkään ja hartaasti, että eihän tämä nyt täsmää, kunnes tajusin, että kuviossa on yksi järjestysnumero kahteen kertaan.

Se kitinästä ja järjestelmät kohti varsinaista sisältöä. Doom of Mymeara tarjoaa siis asiaa ja joukkoja kolmelle eri ryhmittymälle, jotka ovat Imperial Guard, Space Wolves ja Eldar. Yllättäin keskityn tässä nyt jälkimmäisiin, sillä ovathan avaruussuippokorvat muutenkin kirjan pääosassa. Eldar jakautuu kirjassa pääasiassa kahteen joukkoon eli Mymearan Craftworldiin ja vahvistuksena oleviin Eldar Corsaireihin eli niihin varsinaisiin avaruusmerirosvoihin. Mymearalle kirja tarjoaa lähinnä fluffin, väriteeman ja yhden Special Characterin, joka on kyllä mielenkiintoinen, sillä hän antaa mahdollisuuden vaihtoehtoiseen FOC:iin, jossa on esimerkiksi neljä Heavy Support-slottia.

Corsairit ovat sitten se varsinainen uusi oma armeijansa eli kirjasta löytyy näille oma codex. Corsairit tuovat uutta eloa eldareihin ja sekoittavat yksiköiden pakkaa uusiksi. Esimerkiksi useita yksiköitä on siirretty pois Heavy Supportista tuoden sinne lisää tilaa. Valitettavasti kyseiseen osioon jää jäljelle enää pelkkiä Forge Worldin omia yksiköitä, joten operaation lopputulos vetää hieman hiljaiseksi. Muutama esimerkki muutoksista normaaliin codexiin verrattuna: Night Spinner on Fast Attack-valinta, War Walkkerit ovat saaneet roistomaiset versionsa ja löytyvät nyt Troop-osiosta ja Falcon on Dedicated Transport. Pistehintoja on kyllä myös nostettu vastaamaan muutoksia. Lisäksi joukko lainaa muutamia yksiköitä sekä Craftworld Eldarin, että Dark Eldarin kirjoista. Lista antaa esimerkiksi mahdollisuuden siihen, että samalla puolella rinta rinnan etenevät Wave Serpent, Raider ja harlekiinien Venom.

Tottakai Corsaireilla on omiakin yksiköitä ja ne pyörivät tämän setin ympärillä. Perinteisen Shuriken Catapultin lisäksi porukalle löytyy mm. laserpyssyjä, tuplaohjusta ja ryhmät voi tietysti valita joko hyppyreppujen kanssa tai ilman. Tavallisten Trooppien lisäksi löytyy myös Elites- ja Retinue-versiot hyppyheikeistä. Tavalliseen Eldar codexiin tuskastuneille ehkä lohdullisinta on se, että corsaireilla on järjestäen ampumiseen BS4. Eihän tähän voinut itse muuta todeta, kuin "samperi taisin saada Black Guardiaanit takaisin." Muutenkin kirja ammentaa paljon vanhoilta ajoilta. Väriteemat ja ryhmittymät ovat parhaimmillaan tuttuja jo RT-edikan ajoilta ja varusteista löytyy mahdollisuus lisätä armeijaan jopa gyrinx-kissa. Joudun varmaan pelkän tyylin vuoksi laittamaan tuon listoihini, sillä pelillisesti se on hieman turha "päivitys" johtajille. Mistäköhän löytäisin figun ilvekselle?
Vaikka tämä olikin vasta nopea läpileikkaus kirjasta, en ala sisältöön pureutumaan yhdellä kertaa tämän enempää. Armeijalistat ja yksiköt kun odottavat kuitenkin yhä omakohtaisia kokemuksia pelikentältä. Jos teillä on kyseltävää kirjasta, niin kommenttia tulemaan alle ja vastailen parhaani mukaan. Avaruussusista todettakoon heti se, että heille on kirjassa vain yksi Special Character eikä mitään muuta. Ei siis välttämättä kannata lähteä hirveällä innolla kirjaa pelkkien SW-sääntöjen takia ostamaan.

Siitäkin huolimatta, että tämän postauksen sävy on osittain ollut hieman negatiivinen, niin en kyllä mitenkään kadu hankintaani. Korjattu painos olisi toki mieluisampi, mutta kyllä kirjalla on kaikesta huolimatta paljon annettavaa intohimoiselle eldar-harrastajalle.

4 kommenttia:

 1. Kirjoitusvirheet sekä yleinen mokailu kuullostaa kyllä todella nololta. Luulisi että Forge World omaisi jo ammattilaisen otteet tälaisissa jutuissa. Kuullostaa vähän siltä, että luotetaan liikaa siihen, että hommat voi korjata netin avulla jälkeenpäin. Ei kyllä lisää innostusta ostaa fyysistä kappaletta jos saa pelätä sen olevan täynnä noloja virheitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juh ollut ilmeisesti aika kova kiire saada tuote ulos jouluksi tai jotain vastaavaa. Kiinnostaisi kyllä päästä selailemaan tuota nyt ilmestynyttä toista painosta.

   Poista
 2. "ja Falcon on Dericated Transport."
  Oliko tämä 'dericated' vittuilua kirjan kirjoiturvirheisiin, vai oma kirjoitusvirheesi? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dämit. Voisin tietty selata kirjan läpi, sillä todennäköisyys olisi puolellani, että jossain kohtaa tuo olisikin typotettu.

   Noh nyt se on ainakin korjattu postaukseen, mutta hei Forge Worldilla on aika monta kertaa enemmän lontoolaisia oikolukijoita kuin mulla. Siinä sen taas näkee miten omalle tekstilleen tulee sokeaksi, vaikka tuonkin monta kertaa läpi luin. Firmoilla ei vain ole varaa tähän samaan tekosyyhyn ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...