tiistai 28. helmikuuta 2012

Löytyykö sinulta apua lautapeliongelmaan?


Tuli viime perjantaina aloitettua vapaat siivouksella, ravintolalla, kirppiksellä ja leffalla. Kirppikseltä bongasin ilokseni kuvassa näkyvän korkkaamattoman Risk-lautapelin vaivaisella vitosella. Täysin ohittamaton tilaisuus täydentää kokoelmaa siis. Poimimalla tästä lyhyestä jorinasta vapaapäivät ja lautapelit päästään postauksen varsinaisiin aiheisiin.

Vaikka tämä Risk-löytö olikin loistava, niin se on silti osa ongelmaani lautapelien suhteen. Pelin pelaajamäärä kun on tuo lautapeleille kovin tyypillinen 2-4 pelaajaa. Normaalistihan tämä on ihan ok, mutta omissa illanistujaisissa väkeä on helposti vähintään kuusi henkeä, joka karsii heti monta peliä pois pöydältä. Carcassonne toki toimii aina, mutta pursuaa myös jo hieman korvista ulos. 7 Wonders on loistava apu, mutta kuitenkin vain välipeli. Viime viikonloppuna ihastuin vanhaan The Great Dalmutiin, johon mahtuu mukavasti jopa kahdeksan pelaajaa ja sen ympärillehän rakentaa vaikka epämääräisen teemaillan. Pari muutakin isompaa peliä hyllyistä löytyy, mutta vaihtelua tästä ei vielä irtoa nimeksikään.

Käännynkin siis teidän eli arvon blogiyhteisön puoleen. Toivoisin hartaasti kuulevani suosituksianne kortti- ja lautapeleistä, joihin mahtuu vähintään kuusi pelaajaa ja mieluusti toki enemmänkin. Saataisiin lisää kokeiltavaa isompiinkin peliporukoihin. Ylipäätäänkin sana on vapaa aiheeseen liittyen, joten heittäkää vaikka legendaa omista peli-illoistanne.

Lopuksi tiedoksenne, että perinteiseen tapaan lomaillessani Viikon Vinkkilista jää tältä viikolta pois, joten koittakaa jaksaa odottaa postausta postauksista ensi viikkoon.

6 kommenttia:

 1. Jahas listaa siis vain spämmimään:

  Ensiksi pakollinen Race for the Galaxy, parhaita pelejä tähän asti mitä pelattu, mutta vaatii PALJON pelaamista, että siitä saa kaiken irti. Tässä keväällä tulee uusi lisäri joten sitä kannattaa ehkä odotella. Vaatii tosiaan lisäreitä jotta saa useamman pelaajan mukaan.

  Small World on muistaakseni 2-5 pelaajaa, mutta Necromancer Island lisärillä (jos sitä saa vielä) mukaan saa kuusi pelaajaa. Loistava hyvällä kaveriporukalla, mutta ei ilman loanheittoa.

  Diplomacy taitaa olla jonkinsortin klassikko, mutta omia kokemuksia ei löydy. Taitaa viedä kyllä tuhottomasti aikaa, mutta mikäpä monen pelaajan syvällinen peli ei veisi.

  BANG!:iä on usein minulle hehkutettu, mutta en itse ole ostanut juuri suuren pelaajamäärä vaatimuksen takia.

  Ja lopuksi vielä vain lyhyttä listaa:
  - Cosmic Encounter (avaruus strategia)
  - Chaos in the Old World (tahdon pelata! Lisärillä taisi saada mukaan viidennen pelaajan)
  - A Game of Thrones 2ed (tahdon testata myös :D)
  - King of Tokyo (todella hehkutettu ja palkittu)

  Kaikista peleistä tosiaan löytyy arvosteluja ja höpötystä tarkemmin Boardgamegeekistä

  VastaaPoista
 2. Tässä muutama mielestäni mukava peli kuudelle pelaajalle:

  Eclipse, Power Grid, Alhambra, Bang, Catan (lisäosalla), Ticket To Ride Team Asia, Dominion (ei riitä perussetti)

  Kuuden tai useamman pelaajan pelejä on kyllä huomattavasti harvemmassa kuin 3-5 pelaajan, ja niitä kyllä monesti mielellään löytäisi lisää.

  VastaaPoista
 3. Bang tosiaankin on aivan loistava korttipeli isolle porukalle, samoin vähemmän tunnettu Sopio (http://sopiocards.com). Kumpikin on hupipeli ja säännöt ovat nopeat oppia, joten pikkupeleinä tms. kevennyksenä illan alkuun tai loppuun ne sopivat mainiosti.

  Myös huippuarvosteluja kerännyt Hoity Toity (http://boardgamegeek.com/boardgame/120/hoity-toity) näyttänee sopivan isommallekin sakille.

  Täytynee nostaa myös vakavemman lautailun edustajia esiin:
  Medievalia edustaa Carcassonen tapaista keskiaikaista kaupunkirakentamista (http://boardgamegeek.com/boardgame/31268/medievalia) ja Warriors & Traders (http://boardgamegeek.com/boardgame/107861/warriors-traders) puolestaan sisältää myös liittoutumisia ja valtion kehittämistä Age of Empiresin tyyliin.

  VastaaPoista
 4. Myös minä suosittelen Bangia, se on loistava! Mutta vielä parempana pitäisin Arkham Horroria, siihen mahtuu ainakin virallisesti kahdeksan, epävirallisesti varmaan enemmänkin. Yhteistyöpeli Lovecraftilaisten hirviöiden mätkimisestä, jossa on paljon kivaa tilpehööriä. Pelaajilta tosin vaaditaan staminaa, pelikerta voi helpostikin venähtää viidestä tunnista ylöspäin.

  Jos lisäosat lasketaan mukaan, niin jokin aika sitten bloggaamani Gloom on myös tosi hauska.

  VastaaPoista
 5. Bang! Ehdottomasti. Arkham Horror on pelikerroista riippuen vaihdellut hauskan intensiivisestä puuduttavan tylsään. Meillä voiton vie kuitenkin aivan ylivoimaisesti Battlestar Galactica (max. 6 pelaajaa muistaakseni), aivan loistava peli.

  http://boardgamegeek.com/boardgame/37111/battlestar-galactica

  VastaaPoista
 6. Aivan valtaisat kiitokset teille kaikille tähän mennessä kommentoineille. En ole aikaisemmin blogissani juuri "vedonnut yleisöön," joten ajattelin jo pahimmillaan, että kukaan ei kommentoi ja masennuksissani bloggaan seuraavan kerran puolen vuoden päästä. No ei vaiskaan :D

  Täytyy käydä kaikessa rauhassa läpi näitä ehdotuksia ja tottakai lisää otetaan vastaan!

  Tuosta monien hehkuttamasta BANG!:stä pitänee kommentoida, että sitä on tullut useampi kerta itsekin kokeiltua ja siinä on kyllä loistava peli, joka todellakin täyttäisi hienosti näitä kriteereitä. En ole jotenkin malttanut hankkia sitä itselle vielä tähän mennessä, mutta ehkä tämä suositusryöppykin kääntää kättä siihen suuntaan.

  Hups Dominion toki jo löytyy pariinkin kertaan, vaikken sitä itse postauksessa maininnutkaan. Ovat vain porukan molemmat versiot suomeksi ja ainakin yhdessä peliporukassani on englantia puhuvaa osallistujaa, joten suomenkielinen peli jotenkin jäi jorinoista pois. MUTTA tämä ei toki missään nimessä tarkoita, ettäkö ehdotettujen pelien tarvitsisi olla kieleltään englanniksi, kyllä näitä pelitarpeita riittää 2-3 porukan ongelmiksi saakka :D

  Ja siis Eclipse <3

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...