torstai 16. joulukuuta 2010

Katsaus Eldarin raskaaseen aseistukseen 5. laitoksessa

Vaikka tämä aihe tuntuu olevan varsin itsestään selvää meille vanhoille pieruille, on myös tuskallisen ilmeistä, että Heavy-osaston aseet ovat monille kuitenkin harhaista hepreaa. Aloittelijoiden avuksi ja arpojien tueksi olen päättänyt hieman paneutua asiaan ja kirjoittaa vaihteeksi ihan oikeaa asiaa.
Craftworldeissään asustavilla suippokorvilla on käytössään viisi erilaista heavy weaponia: Bright Lance, Eldar Missile Launcher, Scatter Laser, Shuriken Cannon ja Starcannon. Vaikuttavia aseita ja helposti moni harhautuu näistä valitessa. Käydäänpä ensin itse aseet läpi ja katsotaan sitten, että mihin kutakin kannattaa pultata kiinni. Jatkamme aakkosjärjestyksellä.

Bright Lance (36´´)
Eldarin ylivoimainen panssarintorjuntatykki, mutta vain teoriassa. Bright Lance omaa hyvän kantaman ja on kieltämättä kohtalaisen tehokas tankkeja vastaan, mutta sen suurimmaksi ongelmaksi nousee aseen törkeä pistehinta. Lisäksi, koska Bright Lancesta irtoaa vain yksi laukaus kerrallaan ja niin monella suippokorvalla on BS3, niin lopputulos on, että ase on vieläpä aivan liian epäluotettava osumaan kohteeseensa. Ei siis kannata riskeerata tämän kanssa. 

Eldar Missile Launcher (48´´)
Miehekäs työkalu, jopa suippokorvan käsissä. Ampuu Plasma- ja Krak-ohjuksia. Omaa kaikista vaihtoehdoista pisimmän kantaman.Käytetään hyvin pitkälti samoihin tarkoitusperiin, kuin muillakin roduilla. Tankeille ja hordeille ohjuksia niskaan.

Scatter Laser (36´´)
Ah, Scatter Laser. Neljä S6-laukausta aiheuttaa tuhoa useimmissa kohteissa. Luotettava ja tehokas lähes kenen tahansa käsissä. Ainoa miinus on tietysti se, että myös aseen AP on 6, joten juuri kenenkään panssareista sillä ei mennä läpi. Tällä ei kuitenkaan juuri ole väliä nykyisen jatkuvan cover-kikkailun takia.

Shuriken Cannon (24´´)
Heavy Bolterin serkku ja Scatter Laserin pikkuveli. Shuriken Cannonin saa myös päivityksenä moniin laitteisiin, mutta keskityn tällä kertaa vain pääaseisiin. Kirjoitan myöhemmin sitten jatkoartikkelin noista päivityksistä.

Starcannon (36´´)
Eldarin oma plasmatykki. Ennen Starcannon oli täysin ehdoton ase; tölkinavaaja, joka samalla keitti mariinin kypsäksi omassa panssarissaan. Mutta sitten tuli nykyaika ja mariinitkin suojautuivat ruohonkorsien taakse.

Ja miksikö en käsitellyt aseiden panssarinläpäisykykyä eli AP:ta juuri ollenkaan? Koska suoraan sanottuna näiden kohdalla on varsin se ja sama mikä numero siellä perässä keikkuu, kun vastustajan tiellä on taatusti joku saviruukku, josta saa suojaa kuitenkin.

Aletaampa sitten kiinnittämään näitä pyssyjä paikoilleen:

Defender Guardians (BS3)
Guardiaanien platformiin on vain yksi todellinen vaihtoehto. Valitettavasti guardiaanien ampumistaidot ovat BS3, joten yhden laukauksen ihmeet eivät tule kysymykseenkään. Se ainoa vaihtoehto tälle ryhmälle on tottakai Scatter Laser. Suuressa hädässä voisi ajatella harkitsevansa myös Shuriken Cannonia, mutta sen lyhyempi kantama tuo heikot guardiaanit aivan liian lähelle vastustajaa. En suosittele.

Falcon (BS4)
Pulse Laserille on pakko valita joku kaveriksi. Tämä on itseasiassa hieman vaikeampaa aluksen luonteen vuoksi, joten aseen valinta riippuu hieman siitä, miten ajattelit haukkaa käyttää. Jos ajatellaan Falconia pelkästään joukkojen kuljettamisen kannalta, niin pisteiden säästämiseksi Shuriken Cannon on hyvä vaihtoehto. Koska lähelle ollaan menossa, niin kantama ei ole ongelma. Tottakai Scatter Laser on tässäkin aina varmasti hyvä valinta (ja suurella osalla se on jo muutenkin oletuksena pultattuna runkoon). Jos taas aiot käyttää alusta liikkuvana tykkitornina, niin Missile Launcher on ainoa, joka yltää samaan kantamaan Pulse Laserin kanssa. Harkitse siis, kuinka kaukana aiot pysytellä ja kuinka kaukana todella pystyt pysyttelemään

War Walker (BS3)
Näen itse näille tasan yhden vaihtoehdon ja se on tottakai Scatter Laser. Nämä talsijat ovat suhteellisen heikkoja, joten tarvitsevat kipeästi hyvän kantaman aseisiinsa. Toisaalta taas kuskit ovat kuitenkin vain tavallisia guardiaaneja eli se BS3 vaatii sarjatulta jälleen. Kolmen walkerin ryhmä pystyy lennättämään ilmoille 24 S6-ammusta ja se on murhaa se. Internetsissä huhutaan, että joidenkin mielestä täydellinen varustus on laaseri ja sinko, mutta minusta se on kukkua. Vaikka se tekeekin yksiköstä tavallaan monipuolisemman, niin tämän porukan pitäisi todellakin keskittyä siihen, missä se on todella hyvä ja se on laser-sade.

Wave Serpent (BS3, Twin-linked)
Todetaan heti kärkeen, että oma suosikkini on Shuriken Cannon, jotta transportin hinta pysyy mahdollisimman alhaalla. Tottakai, jos shuricannon on hyvä vaihtoehto, niin silloin Scatter Laser on aina vieläkin parempi, jollet halua pihtailla tässä kohtaa kuten minä. Koska Wave Serpentin aseet ovat twin-linkattuja, niin se tuo myös hieman lisää vaihtoehtoja. Jos armeijasi keinot tankkien tuhoamiseen ovat vähissä, niin voit kompensoida tätä valitsemalla johonkin serpenttiin Bright Lancen. Twin-linkattu BS3 osuu itseasiassa paremmin, kuin yksittäinen BS4-tykki. Kallis vaihtoehtohan tämä on, mutta joskus ei ole muita vaihtoehtoja. Missile Launcheriin pätee toki samankaltaisia mahdollisuuksia, mutta tuo myös pienen bonuksen hordeja vastaan, johon paneudun enemmän sitten Shuriken Cannon-päivityksen oman artikkelin yhteydessä.

Wraithlord (BS4)
Koska lordilla on BS4 ja kaksi samaa asetta muuttuvat twin-linkatuiksi on viisaampaa valita kaksi erilaista asetta. Hyödynnetään siis kerrankin ampumistaitoa ja valitaan Bright Lance ja Missile Launcher ja lähdetään metsästämään tankkeja. Kallista toki, mutta ehdottomasti fiksuimpia käyttötarkoituksia tälle kalmolordille.

Huomaatko kuvion? Minäpä autan vielä kerran: Scatter Laser, Scatter Laser, Scatter Laser, Scatter Laser... Brittilästä kielioppia lainaten When in doubt use Scatter Laser.

Kommentteja? Unohdinko jotain? Lisättävää? Mielipiteitä? Toistelin vain sen, mitä armeijalistoja säädellessä yleensä todetaan, mutta en jaksa enää hokea sitä samaa jokaisen listan kohdalla. Ja muistakaa, että poikkeus vahvistaa säännöt, jopa internet-armeijalistoissa! Vaikka nämä ovatkin yleispätevät ohjeet, ei se tarkoita, etteikö joku jossain jotakin vastaan keksisi kunnollista käyttöä muiden halveksimalle aseelle (vaikka nuijana). Esim. Warseerissä on katsottu Starcannonia voitavan soveltaa tietyissä harvoissa listoissa ja tilanteissa.

Jätän tämän nyt tänne hautumaan brittilään matkailuni ajaksi ja päivitellään tekstiä sitten joulun jälkeen, jos tarvetta ilmenee. Tänne blogiin muuteen saattaapi ilmestyä materiaalia jo ihan matkan aikanakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...