keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Leffaisku: Fast Five

Entistä isompia miehiä aikaisempaa isompien pyssyjen kanssa ja auto vain taka-alalla
Olin perjantaina juuri saamaisillani perseeni ylös sohvalta Discovery channelia tuijottamasta ja suuntaamassa kohti työpöydällä odottavia figuja, kun yhtäkkiä extemporee oltiinkin jo menossa leffaan. Finnkinolle kävellessä pohdin jo valmiiksi päässäni blogitekstiä uusimmasta Fast & Furious tekeleestä ja ajattelin tekstin jäävän varsin lyhyeksi. Näin jo kirjoituksen selkeänä pääni sisällä jotenkin tähän tapaan. "Jos tykkäsit aikaisemmista f&f-leffoista, niin tykkäät tästäkin ja jos olet vihannut aikaisempiakin, niin miksi tätä edes harkitsisit katsoa? Mitään uutta aikaisempiin verrattuna ei siis tälläkään kertaa ole tarjolla, mutta täytyyhän näitä nyt aina parinkolmen vuoden välein vilkaista, että saa taas himot kaivaa GTA-pelit esiin." Arvasit varmaan jo, että odotukseni menivät jokseenkin metsään...

Ryhmä 1: Ocean's..1, 2, 3...Eight?
Viides vauhtihirmuleffa sijoittuu Rion kapeille kaduille, jotka soveltuvat vain juoksenteluun luotisateessa, joten ympäristö aiheuttaa pientä muutosta teemaan heti kättelyssä. Paljon enemmänkin teemaa on kuitenkin rukattu, sillä sen perinteisen pollari-ajaa-rosvoa-takaa-ja-lujaa -touhun sijaan elokuva on pikemminkin rosoisempi äijäversio Ocean's-leffoista. Tottakai autot ovat edelleen näkyvästi menossa mukana ja niissä pakollisissa tuunausbileissäkin käydään, mutta tällä kertaa päähenkilöksi on nostettu kokonainen lauma...päähenkilöitä. Tekijät ovat kaivaneet kaikista aikaisemmista leffoista sivuhahmoja ja antaneet heille ylennyksen isompaan rooliin. Tätähän voisi melkein kutsua jopa hahmokehitykseksi.

Ryhmä 2: Team America - World Police
Koska rosvoilta rahaa pöllivät varkaat eivät vielä saa pakkaa tarpeeksi sekaisin, niin mukaan tarvitaan tietysti roistoja poliiseja ja überkyttiä. Ensimmäisiä edustaa Rion poliisi, joka on luonnollisesti paikallisten konnien palkkalistoilla ja jälkimmäisinä ovat jenkeistä ensimmäisten rosvojen perään lähetyt supersotilaatpoliisit. Nämä airsoftaajien märät päiväunet etenevät kaduilla aseet laulaen kohteensa perässä ja niittävät tielle osuvaa paikallista väestöä kuin heinää. Onko nyt "factionit" selvillä? Ei? Hyvä! Ei se mitään!

Ryhmä 3: Pakollinen huumeparoni
En ole mikään sarjan varsinainen fani, mutta on nuo kaikki aikaisemmatkin elokuvat tosiaan tullut katseltua. Olen henkisesti sen verran kaukana autoaan rassaavasta amisteinistä, ettei näiden leffojen maailma nyt mihinkään kovin syvälle sieluun vetoa. Ehkä juuri sen takia tämä on mielestäni sarjan selkeästi paras elokuva. Tämä tarkoittanee myös, että monien mielestä tämä saattaa olla juuri se huonoin elokuva. Hmm se ei varmaan ole monien mielestä kovin paljon sanottu, että tämän on sarjan paras teos? Noh en kyllä halua edes yrittää käännyttää ihmisiä katsomaan tätä vasten tahtoaan. Ei se nyt aivan niin loistava ole, mutta täytyy sanoa, että se todellakin itseni yllätti positiivisesti. Jos ajatellaan leffaa pelkästään omana itsenään, niin se on lopulta varsin pirteä nykyaikainen "pankkiryöstö". Moisista leffoista kiinnostuneiden voikin siis olla ihan aiheellista katsastaa tämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...